Humle Fonder januari 2025 – AI och Vallöften

Vilken start det blev på 2025. Stockholmsbörsen rivstartade med en uppgång på 7,5% och småbolagsindex hängde inte riktigt med ur startblocken.
En händelserik månad med ny president i USA som inte vilat på hanen vad gäller att leverera på vallöften. Sedan han tillträdde har han hunnit stänga gränsen mot Mexiko, gett sig i konflikt med Danmark angående Grönland, benåda mer än 1500 dömda brottslingar som var med och stormade kongressen i Washington för fyra år sedan och i skrivande stund är vi mitt uppe i ett eventuellt handelskrig mellan framförallt Mexiko och Kanada. Marknaden har reagerat i skrivande stund negativt på det eventuellt uppblossande handelskriget. Inte konstigt, om man går tillbaka och läser kurslitteraturen från A-kursen i makroekonomi. Ja jisses!
Såklart går ett handelskrig inte omärkt förbi våra svenska bolag och det blir ju framförallt bolag med produktion i Mexiko med export in i USA som drabbas. Här finner vi några av våra verkstadsjättar. Å andra sidan finns det bolag med produktion och försäljning på den amerikanska marknaden som kan komma att gynnas av det faktum att priser på importerade varor till USA stiger. SSAB och Gränges är två bolag som i skrivande stund är på vinnarlistan. Fördelen i det här läget med våra svenska småbolag är att vi kan finna bolag som helt står utanför ett eventuellt globalt handelskrig, såvida det inte blir långvarigt och påverkar den totala tillväxten. Fastighetsbolag med fokus på högavkastande industri och logistikfastigheter i Sverige eller nischade mjukvarubolag med Norden eller Nordeuropa som hemmamarknad skulle kunna vara två exempel.
Den andra stora märkeshändelsen på är den kinesiska AI utmanaren Deep Seek som i slutet av januari blev en stor nyhet med en generativ AI som enligt uppgift är både energisnålare och kräver mindre chip-kapacitet än jämförbara amerikanska tjänster. NVIDIA är, per 3 januari, ner 20% sedan nyheten briserade i finansmarknaden, det verkar dock ha varit känt tidigare för de som kan. Det är klart att för NVIDIA som har en global dominans på de mest avancerade AI chippen är det inte kanon. Men egentligen är det väl bara en naturlig utveckling att tekniska framsteg alltid utmanas med målsättningen att göra saker mer effektiva och billiga. Jag tror inte jag sticker ut hakan om jag säger att det kommer komma ytterligare mer energisnåla och mer effektiva lösningar. Kineserna jagar, amerikanska bolag jagar och Europa försöker kanske. Utkomsten av denna konkurrens är en fördel för alla andra bolag som inte levererar chipen. Tillgängligheten och kapaciteten ökar till ett lägre pris. Effektiviseringmöjligheterna från AI har vi bara skrapat på ytan på och det har förutsättningar att göra bra bolag ännu bättre. Men som en VD jag träffade idag sa –
”Det finns ett jättevärde i AI ur ett effektiviseringsperspektiv. Effektivisering som gör att vi kan fokusera på det som på riktigt bygger värde. Kundrelationen och förtroende. Det är fortfarande lång tid kvar till AI kan bygga, utveckla och behålla en kundrelation”.
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder
Marknaden
Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) ökade 7,5 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) ökade 5,8 procent. Hittills i år har OMXSGI ökat 7,5 procent medan CSRXSE ökat 5,8 procent.
Månadens bolag – Avanza
En av månadens vinnare i portföljen är nätbanken Avanza. Bolagets rapport för Q4 slog marknadens förväntningar. Det var både räntenettot och courtageintäkter som var bättre. Dessutom slår bolaget till och fasar ut förmedling av externa räntekonton. Detta är en drivare för bolagets räntenetto framåt då man skiftar låga förmedlingsprovisioner till räntenettointäkter istället.
Vi gillar Avanza som en konsumentexponering. Scenariot för den svenska konsumenten 2025 ser rätt gynnsamt ut med bolånekostnader som kommer ner, skattesänkningar som implementerats från 1 januari. Konsumtionsutrymmet för konsumenten är väsentligt starkare. Vår syn är att konsumenten efter några svåra år med inflation, energipriser och högre räntor har fått stå tillbaka på sitt sparande och en del av konsumtionsutrymmet som frigörs kommer att dirigeras till sparande. Detta gynnar Avanza som är den största utmanaren i Sverige till storbankerna.
Humle Småbolagsfond
Under månaden ökade fondens värde 6,1 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) ökade 5,8 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 20,4 procent och jämförelseindex ökat 18,0 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Avanza för med en uppgång på 22%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Avanza, Lagercrantz och Nordnet. De största negativa bidragen kom från Biotage, Sectra och Exsitec.
Under månaden har Gränges AB tillkommit i portföljen.
Se den senaste månadsrapporten för Humle Småbolagsfond - ladda ner den här (pdf)
Humle Sverigefond
Under månaden ökade fondens värde 6,7 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) minskade 7,5 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 20,3 procent och fondens jämförelseindex ökat 18,7 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Hexagon för med en uppgång på 23%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Hexagon, Investor och Atlas Copco. De största negativa bidragen kom från Sectra, Epiroc och Beijer Ref.
Under månaden har Epiroc AB sålts av i portföljen.
Se den senaste månadsrapporten för Humle Sverigefond - ladda ner den här (pdf)
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.