Humle Fonder februari 2025 – Ny Världsordning

Februari blev en omskakande månad för den globala ekonomin. President Trumps ambition att skaka om den amerikanska ekonomin och politiken, har fått politiker i Europa och ekonomer globalt att sätta morgonkaffet i halsen eftersom det i stort sett varje morgon har varit nya utspel kring tullar, expansion av USAs territorium, närmanden till Ryssland, mineralavtal i Ukraina, storbråk med Ukrainas president Zelenskyj i direktsänd TV. Den regelbaserade världsordningen som vi känner den sedan slutet av andra världskriget utmanas.
Marknaden tog under första delen av månaden dessa utspel med ro. Men under andra halvan fick osäkerheten kring implikationer för inflation, försvagning av dollarn, stora rörelser i den amerikanska räntemarknaden, indikationer om en försvagad amerikansk ekonomi, aktiemarknaderna att falla.
Rapportsäsongen för Q4 (2024) faller så här i efterhand lite i glömska då det är geopolitik som styr prissättningen för tillfället. Volatiliteten i marknaden gör att vi sett extremt stora rapportrörelser under månaden. Där bolag som inte mött förväntningarna har mottagits extremt negativt och tvärtom. Vi har drabbats av några rejäla rapportsmällar i portföljen. NCAB, Biotage och CTT är tre exempel på haverier under månaden. NCAB var helt ärligt ingen bra rapport. Fortsatta förseningar i återhämtningen där marknadens förväntningar sprungit i förväg. Det finns ljuspunkter framför allt i Norden men det räcker inte för att motverka svaghet i Europa. Biotage mötte extremt tuffa jämförelsetal ett år tillbaka och når inte upp till förväntningarna. CTT drabbas av att lagerjusteringar i eftermarknadsaffären fortsatt drabbar bolaget och att den förväntade tillväxten skjuts något/några kvartal på framtiden. Aktien reagerade extremt negativt på rapportdagen. Dessvärre tre innehav i portföljen och det kostar såklart avkastning. Tråkigt men ibland blir det fel i det korta. Gemensamt för alla dessa tre är att vår syn är att detta kvartal inte förändrar den långsiktiga bilden att tillväxtförutsättningarna på lång sikt är förändrade. Mer om det nedan.
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder
Marknaden
Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) ökade 0,7 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) minskade 0,5 procent. Hittills i år har OMXSGI ökat 8,3 procent medan CSRXSE ökat 5,4 procent.
Månadens bolag – CTT
Vi hade CTT som månadens bolag så sent som i juli förra året, om så önskas går det att läsa på vår hemsida. Värt att ta upp igen efter rapportmottagandet som blev svalt. Kursen var ner drygt 20 % på rapportdagen.
Som vi beskrev i juli så är detta ett långsiktigt investeringscase som bygger på några strukturella drivkrafter som talar för bolaget. Flygindustrin har återhämtat sig efter pandemin och flygplanstillverkarnas orderböcker är välfyllda, men kvalitets- och komponentproblem har hindrat tillverkarna att nå full tillverkningskapacitet och 2025 förväntas bli året då tillverkningskapaciteten börjar möta efterfrågan. Dessutom förväntas flygandet globalt öka med nästan 8 % per år fram till 2027 (Airbus Global Market Forecast, 2024).
Som vi beskrev i månadsbrevet i juli så tycker vi bolaget är extremt väl positionerat att över lång tid leverera en solid vinsttillväxt. Desto fler av CTTs system som är installerade i flygplan världen över och ju mer det flygs innebär att eftermarknadsaffären, som är höglönsam, blir en större del av intjäningen. Bolaget har en unik position globalt med få möjligheter för konkurrenter att sälja eftermarknadsprodukter till CTTs kunder.
Efter ett år (2024) med negativ vinsttillväxt och en aktiekurs som är ner 40 procent från toppen i somras kan vi konstatera att vi klev in i bolaget för tidigt. Kvalitetsproblem hos storkunden Boeing och lagerjusteringscykeln i eftermarknadsaffären som tog längre tid än vad bolaget kunna förvänta har tryckt ner kursen. Blickar man framåt så förväntar sig marknadens konsensus en försäljningstillväxt om 32 % och 46 % för innevarande och nästa år och en vinsttillväxt i nivå med detta. Bortanför 2027 förväntas bolaget växa 14 % och 13 %. Det kommer förstås inte bli exakt så men vi kan konstatera att, kommer man i närheten så faller värderingen extremt brant. EV/EBIT 29e baserat på dessa förväntningar är ca 9x. En låg siffra för ett bolag med dessa tillväxtförutsättningar och en avkastning på sysselsatt kapital som det svåra året 2024 låg på 33 procent.
Humle Småbolagsfond
Under månaden minskade fondens värde 4,1 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) minskade 0,5 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 11,1 procent och jämförelseindex ökat 16,2 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Loomis för med en uppgång på 17 %. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Loomis, Securitas och Rejlers. De största negativa bidragen kom från NCAB, Biotage och Troax.
Under månaden har Sdiptech och Hexpol sålts av i portföljen samt Asmodee Group tillkommit.
Se den senaste månadsrapporten för Humle Småbolagsfond - ladda ner den här (pdf)
Humle Sverigefond
Under månaden minskade fondens värde 2,4 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) ökade 0,7 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 14,3 procent och fondens jämförelseindex ökat 15,1 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Securitas för med en uppgång på 10 %. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Securitas, SEB och Nordea. De största negativa bidragen kom från Troax, Sagax och AAK.
Se den senaste månadsrapporten för Humle Sverigefond - ladda ner den här (pdf)
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.