Humle Fonder december 2024 – Jämnt skägg
Då vi lägger 2024 bakom oss kan vi konstatera ännu ett händelserikt år på Stockholmsbörsen och för småbolagen. Efter de svåra åren 2022 och 2023 för småbolagen, präglade av inflation och stigande räntor, återvände riskaptiten till de svenska småbolagen något under 2024. Carnegie Småbolagsindex (CSRXSE) ökade under året, 8,8 procent, och vi kan konstatera att det blev jämnt skägg mellan de mest omsatta aktierna som också steg 8,8 procent under året. I vanlig ordning har det varit stor skillnad i avkastning mellan olika sektorer, olika bolag och på storleksnivå.
Bloomberg, 2024
Starkaste utvecklingen inom småbolagssegmentet stod Verkstadssektorn för. Detta är också den största sektorn och vi såg försvarsrelaterade bolag gå oerhört starkt på fortsatt stark förväntad efterfrågan i ljuset av ett NATO-medlemskap; SAAB +55,2%, Mildef +91,6% och Invisio 41,6%, men också en fortsatt stark utveckling och fortsatt multipelexpansion för börsens förvärvsbolag; Addtech +37,2% men också en rejäl återhämtning bland några av de mindre förvärvsbolagen Vestum +54,5% och Storskogen +25,7% (Bloomberg, 2024).
Konsumentvarusektorn utvecklades också starkt drivet, framför allt av en fortsatt stark utveckling för AAK +42,2% som under året fortsatt visa på fortsatt marginalexpansion drivet av en fortsatt fokus på högförädlade produkter (Bloomberg, 2024).
Bland förlorarsektorerna finner vi Fastighetssektorn som tappade -3,8% under året. Fortsatt räntevolatilitet under året och en konjunkturrädsla vad gäller vakanser har skapat en osäkerhet. Generellt har vi hittat vinnarna i sektorn bland de mindre bolagen med bolag som CIBUS, Emilshus, Logistea, Pandox och Nivika som alla har avkastat mer än 20%. Högavkastande bolag och bolag med hyresfastigheter har generellt klarat sig bättre och stretchade balansräkningar har fortsatt lida av ett högre ränteläge (Bloomberg, 2024).
Storleksmässigt är det intressant att konstatera att förhållandet från 2023 håller i sig även 2024. Det är de största bolagen i småbolagssegmentet som utvecklas bäst medan de allra minsta har fortsatt att lida i en marknad där riskviljan fortfarande är låg.
Bloomberg, 2024
Gruppen små och mellanstora bolag utvecklas ungefär i linje med småbolagsindex (CSRXSE) under året medan de största bolagen står för den starkaste utvecklingen. Trots detta är det såklart i de mindre storleksklasserna som vi sett de största värdeuppgångarna i enskilda papper. Starkast utveckling i hela CSRXSE hittar vi i nano-cap bolaget Precise Biometrics som under året stigit 450% följt av micro-cap bolaget Hoist Finance som är upp 107% (Bloomberg, 2024).
Inför 2025 fortsätter vi i intrampade fotspår. Vi kommer fortsätta på kvalitativa tillväxtbolag där vi aktivt kommer att leta efter att hitta guld i enskilda bolag. Portföljen skall göra jobbet. Ett fyrtiotal bolag skall tillsammans fortsätta leverera en tillväxt som överträffar marknaden som helhet, med lite bättre avkastning på kapitalet. Bra bolag är dyrare. Som Charlie Munger tidigare sagt, ”It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price”.
Gott Nytt År!
Petter Löfqvist, ansvarig förvaltare Humle Fonder
Marknaden
Stockholmsbörsens breda index (OMXSGI Index) minskade 1,1 procent under månaden. Småbolagsindex (CSRXSE Index) minskade 0,3 procent. Under 2024 har OMXSGI ökat 8,83 procent medan CSRXSE ökat 8,83 procent.
Månadens bolag – Micro Systemation
Ett nytt bolag till portföljen under månaden. Bolaget är ett företag som specialiserar sig på digital kriminalteknik (”digital forensics”), med fokus på att återställa och analysera data från mobiltelefoner och andra mobila enheter. Företaget grundades 1984 och har blivit en global ledare inom sitt område, med kunder som inkluderar brottsbekämpande myndigheter, militära organisationer och säkerhetsföretag. MSAB:s produkter och tjänster används för att säkra digital bevisning, som är avgörande för utredningar av brott och cybersäkerhet. Marknaden för bolaget har funnits på börsen sedan 2011 och har genomgått tillväxtperioder och har de senaste åren gått in i en period av svagare tillväxt. Under de senaste åren har bolaget bytt ut ledning, och delar av styrelsen är utbytt och man har idag ett fokus på produktutveckling och tillväxt. Bruttomarginalen i affären är stabil och hög kring 90%.
Marknaden för ”digital forensics” förväntas växa med 9–11% fram till 2030 och som en av de ledande leverantörerna finns det möjlighet för bolaget att växa vinsten rejält med den hävstång bolaget har genom sina höga bruttomarginaler.
Humle Småbolagsfond
Under månaden ökade fondens värde 1,3 procent samtidigt som fondens jämförelseindex (CSRX Sweden Index) minskade 0,3 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 12,48 procent och jämförelseindex ökat 8,83 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Avanza för med en uppgång på 17%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Avanza, Vitec och AAK. De största negativa bidragen kom från Beijer Ref, Sagax och Yubico.
Under månaden har Nibe sålts av i portföljen och Micro Systemation tillkommit.
Humle Sverigefond
Under månaden ökade fondens värde 0,2 procent och fondens jämförelseindex (SIXPRX Index) minskade 1,2 procent. De senaste tolv månaderna har fondens värde ökat 11,21 procent och fondens jämförelseindex ökat 8,55 procent.
Starkast kursutveckling i portföljen under månaden stod Hexagon för med en uppgång på 14%. Starkast bidrag till den totala avkastningen i portföljen kommer från Hexagon, AAK och Vitec. De största negativa bidragen kom från Investor, Beijer Ref och Sagax.
Under månaden har Nibe sålts av i portföljen.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att en investerare får tillbaka hela det insatta kapitalet. Ytterligare information finns i fondernas faktablad, informationsbroschyr, årsberättelse och halvårsredogörelse finns på humlefonder.se.